Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dimecres, 14 de gener del 2015

Nebulosa d’Orió. M42



D’entrada dir-vos que soc un absolut analfabet en el tema de l’astronomia. Dit això, comentar-vos que aquests dies empaitant al cometa Lovejoy doncs m’he anat fixant amb altres parts d’aquest cel d’hivern que hem gaudit durant aquest període anticiclònic.  Una de les referències que teníem per localitzar el cometa era el cinturó d’Orió , al principi de la nit situat a  l’est, quan el fotografiava amb el 70-200mm me’n vaig adonar que també es podia veure la nebulosa M42 i que en la fotografia no quedava tant malament. La imatge d’avui és feta al Castell de Sant Salvador el divendres al vespre i que per mi va ser una sorpresa poder-ho fer amb un equipament gens especialitzat i a l'abast de qualsevol neòfit. La primera imatge és un retall de la segona.
 Aquesta nebulosa és de les més brillants, té un radi d’uns 15 anys llum! I es troba a uns 1.270 anys llum de distància, això fa que sigui visible des de la terra, de fet va ser descoberta al segle XVII. La paraula nebulosa s’origina per l’aspecte borrós, poc definit que es com veu a simple vista i la veien en aquella època que va ser decoberta.
 Aquesta és de tipus oberta, això vol dir que al interior d’aquesta pols brillant que veiem "acaben" de nàixer unes estrelles per l'efecte gravitatòri .  

2 comentaris:

  1. Un buen inicio en el mundo de la astrofotografía. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esto pasa por juntarme con buenas compañías..., como decía mi abuela ;-)

      Elimina